In plaats van kaarten.... - Reisverslag uit Uddevalla, Zweden van viking - WaarBenJij.nu In plaats van kaarten.... - Reisverslag uit Uddevalla, Zweden van viking - WaarBenJij.nu

In plaats van kaarten....

Door: Bram

Blijf op de hoogte en volg

25 December 2008 | Zweden, Uddevalla

In plaats van kaarten bij deze dan iedereen de beste wensen en een goede gezondheid voor 2009!!.En dat de kredietcrisis maar ons en jullie deurtje voorbijgaat.Bedankt voor jullie kaarten en bijbehorende goede wensen.

Kerstmis in Zweden is eigenlijk het feest van het jaar.Kerstmis oftewel 'Jul' wordt traditioneel gevierd in de famliliekring volgens een redelijk vast stramien.Om plm 1400 komen de families tesamen en wordt om 1500 hr de televisie aangezet,want dan komt 'Kalle Anka'.Oftewel Donald Duck.Elk jaar de zelfde tekenfilmpjes,maar iedereen,ook ik,kijkt er toch weer naar.Vervolgens wordt er uitermate copieus gegeten waarbij de haring,zalm,speciale kerstham,gehaktballetjes,worstjes,spruiten,diverse andere visgerechten de hoofdmoot uitmaken.Hierbij wordt dan de overbekende Jånsons Frestelse geserveerd,een aardappelgerecht met uien,room en sardientjes.(!!)Vreten op aarde en in de magen een welbehagen.Tussendoor word de aquavit opengemaakt en worden zweedse kerstliedjes gezongen.Jullie zullen begrijpen dat aan het eind van de maaltijd zelfs de meest schuchtere zangtalenten onder ons uit volle borst mee blêren.De lol kan al bijna niet meer op.Daarna is het wachten op de Jultomten,oftewel de kerstman.Vaak is het een familielid (waar is papa,oh die is net even de krant halen) die voor de gelegenheid zich in een kerstman pak hult en met een lampje,een stok,door de stikdonkere zweedse wouden zich een weg baant naar al die verwachtingsvolle lieve zweedse kindertjes.
De zweden pakken flink uit en de kinderen gaan dan altijd met schandalig weel,te dure en soms ook onnodige kadoos naar huis.Zijn dan ook helemaal opgewonden en weten van gekkigheid niet meer welke kado ze als eerste moeten openmaken onder luide toejuichingen van andere kinderen (hij hep er meer..,die wou ik hebben...)opa's en oma's (waarom ben je er niet blij mee ?,zit even stil voor de foto...,pas op,moet je overgeven ??) en ouders.Dat duurt wel weer een aantal dagen om dat allemaal weer op orde te krijgen,maar ja,we schijnen ons uit deze kredietcrisis te moeten consumeren,dus dat doen we dan maar.

De zweden hebben trouwens 6 vakantiedagen in deze periode.24,25,26,30 en 31 December en 6 Januari (driekoningen).Dat dan weer wel.

Wij hebben onze kerst dus gisteren gevierd met mijn zwager,en mijn schoonouders.Helaas waren zowel anneli en ik behoorlijk off-spec,dus wij hebben de hele avond op de bank gegelegen en echt alleen een glaasje water gedronken.Zal wel een of ander virus geweest zijn want nu gaat het wel weer.

Nu bereiden we ons voor op een oud en nieuw viering in Nederland,en wel in Brielle bij de familie Molenaar.Zaterdag met de Göteburg-Kiel veerboot heen en de zaterdag erop weer terug.Las dat ik mijn schaarsen mee moet nemen.Wie weet.Hier is het niet veel kouder dan min 3,min 4,en nog geen sneeuw.

Geniet er allemaal van en nogmaals de beste wensen van ons allemaal

• 26 December 2008 - 11:50

Tante Rie:

Brammie, je versiert haast altijd mijn gezicht met een lach met je schrijfwerk. Je droge humor schildert alles levendig. Bedankt! Nu weten we hoe de Noormannen leefden.
    Bedankt voor alle foto's zodat we mee kunnen leven en genieten. Echt.
    Brammie wat wensen we voor 2009?
    Een zeker leven, gezondheid, geen onaardige bankrekening en dat mensen leren om in vrede te leven door alle oorlogsfabrieken te sluiten. Ja, soms schrijf ik sprookjes.
    Jullie opvallend geluk met elkaar doet een hart goed. Hier baadt de hele familie pootje in dezelfde zee. En ik
    sta op wacht. Amuseer
    mij best! Liefs en hartelijke groeten aan jullie allen. T.Rie

• 27 December 2008 - 19:24

Jacqueline:

En niet alleen tante Rie haar gezicht is versierd met een lach om jouw schrijfwerk Bram.Ik lees je mailtjes altijd met groot plezier en zie alles voor me.
    Ik wens jullie alvast een heel goed nieuwjaar en hoop jullie volgende week te zien.
    Groetjes Jacq.